INTER BIKE - Čezmejne intermodalne kolesarske povezave

Projekta / Partners / Pokrajina Gorica

Pokrajina Gorica

Pokrajina Gorica

Kontaktna oseba
Michele Petrachi – Fiorenza Fedele

Naslov
Corso Italia 55, 34170 Gorizia (GO)

 

 


Pokrajina Gorica je krajevna ustanova, ki ozemeljsko spada v Avtonomno deželo Furlanijo Julijsko krajino. Pokrajino Gorica sestavlja 25 občin.

Ozemlje ob meji: goriška pokrajina je kotiček Italije, kjer se zgodovina, kultura in običaji skladno prepletajo s slastnostjo domačih jedi, z zvoki narave in z barvami morja. Pokrajina se razprostira med južnimi obronki Julijskih Predalp oziroma Brdi in Gradeško laguno proti Jadranskemu morju, od zahoda jo omejuje Furlanska nižina, od vzhoda pa državna meja z Republiko Slovenijo in apnenčasta kraška planota. Kljub majhnosti ozemlja združuje goriška pokrajina značilnosti celotne dežele Furlanije Julijske krajine: glavna značilnost je mešanica etničnih skupin, slovenske, italijanske in furlanske, ki tu sobivajo in se spajajo predvsem v glavnem mestu Gorici, ki se vsakodnevno sooča s prebivalci Nove Gorice o problemih, ki so značilni za enovito urbano naselje. Meja, ki deli oba dela, je bolj upravna meja kot pa dejanska.

Pokrajina Gorica v vlogi javne ustanove upravlja ozemlje in usklajuje raznolike dejavnosti. Na državni in mednarodni ravni se zavzema za vrednotenje svojih edinstvenih značilnosti tudi s pripravo in sodelovanje pri številnih projektih. Zgodovina ima na tem ozemlju pomembno vlogo s pomočjo projektov, kot sta Kras 2014+ in POT MIRU - Zgodovinske poti prve svetovne vojne od Alp do Jadrana, ki sta nastala iz želje, da bi nanovo odkrivali Kras kot prostor, kjer se spajajo edinstvene krajinske značinosti in zgodovinski spomin, ki je povezan s kraji, ki so bili prizorišče prve svetovne vojne. Cilj projekta je promovirati tematske poti v sodelovanju s slovensko stranjo za vrednotenje bodisi zgodovinskega spomina bodisi krajinskih značilnosti. Bistvenega pomena je tudi prostor, zato mu posvečamo veliko pozornosti s projekti, kot je Kras – Carso, cilj katerega je izdelava enotnih čezmejnih kriterijev za načrtovanje in trajnostni razvoj ozemlja, ki je tako pomembno za prebivalce obeh strani. Futurelights – Javna razsvetljava prihodnosti je projekt, ki je namenjen preučevanju in ustvarjanju pogojev za cenejšo in trajnejšo javno razsvetljavo. Tipični pridelki in izdelki so paradni konj naše pokrajine, zato projekti, kot so VALOPT – Celovit razvoj tipičnih pridelkov in izdelkov na čezmejnem območju, SOLUM - Skupna pot skozi tradicijo (in) okusov ter HERITASTE – Poti okusov in doživetij, podpirajo in spodbujajo kmetijstvo, vinogradništvo in lokalno obrtništvo.

Pokrajina Gorica je tudi zelo pozorna do trajnostnega turizma, zato spodbuja in se močno zavzema za uporabo alternativnih prevoznih sredstev. Je partnerka v projektu CroCTal, ki ima namen izboljšati čezmejne cestne povezave ter integracijo med mesti in podeželjem, da bi prišlo do zmanjšanja prometa in onesnaženosti. Predvidena je izgradnja mreže kolesarskih poti med Italijo in Slovenijo z vključitvijo različnih krajinskih prvin iz obeh držav. Poleg tega je že aktiven projekt Slow Collio: Brda - pokrajina ob kozarcu vina (http://www.turismo-provgo.it/): več kot 100-kilometrska kolesarska pot združuje uživanje pokrajine z vsemi čuti z odkrivanjem lisastih gričev, pokritih z vinogradi, poleg naravnih jezerc, ki so pravo zatočišče za vse, ki bežijo pred mestnim vrvežem in iščejo miren oddih v sozvočju z naravo. Obiskovalci imajo možnost, da okusijo bodisi dobrote domače kuhinje s srednjeevropskimi vplivi bodisi briška vina, ki so znana po vsem svetu in se lahko ponašajo z dolgoletno družinsko tradicijo. Izberejo pa lahko tudi zdravo in varno kolesarjenje po kolesarskih poteh.

Poleg omenjenega turistična ponudba goriške pokrajine omogoča ljubiteljem morja in sonca, da si privoščijo oddih v Gradežu, zgodovinskem mestu iz rimskega obdobja z arheološkimi ostanki, ki pričajo o slavni preteklosti. Gradež, bodisi termalno središče ter središče za vodne športe in golf bodisi naravni park z zavarovanimi vrstami ptic, ponuja poleg tipičnega razvedrila kopaliških središč tudi vrsto drugih dejavnosti za prijetno preživljanje počitnic.

Pravi mali ekosistem na koščku zemlje: to so značilnosti ozemlja, ki veliko ponuja in ničesar ne zahteva.


Web
www.provincia.gorizia.it

E-pošta:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

 

 

 

 

Projekt  INTERBIKE je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.
Progetto INTERBIKE finanziato nell'ambito del Programma per la Cooperazione Transfrontaliera Italia-Slovenia 2007-2013, dal Fondo europeo di sviluppo regionale e dai fondi nazionali.
Project  INTERBIKE cofinanced by the Cross-border Cooperation Programme Italy-Slovenia 2007-2013, by the European Regional Development Fund and national funds.

[SLO] Spletna stran je sofinancirana v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev. Za vsebino spletne strani je odgovoren izključno avtor.
[ITA] l presente sito web è stato finanziato nell'ambito del Programma per la Cooperazione Transfrontaliera Italia-Slovenia 2007-2013, dal Fondo europeo di sviluppo regionale e dai fondi nazionali. Del contenuto del presente sito web è responsabile esclusivamente l’autore.
[EN] The website is co-financed within the context of the Cross-border Co-operation Slovenia-Italy 2007-2013 Programme from the European Regional Development Fund and national resources. The author is exclusively responsible for the content of the website.