INTER BIKE - Čezmejne intermodalne kolesarske povezave

Projekta / Partners / Kranjska Gora

Kranjska Gora

Kranjska Gora

Občina Kranjska Gora 256 km2

  

 

Opis območja

Na skrajnem severozahodu Slovenije, tik ob Tromeji z Avstrijo in Italijo, v eni najlepših alpskih dolin, Zgornjesavski, leži Kranjska Gora (z okolico). Na severu jo omejuje obod Karavank, na jugu Julijske Alpe, proti vzhodu se odpira v Radovljiško kotlino, proti zahodu proti Ratečam. Okrog vaškega jedra so se razrasli hoteli, penzioni, rekreacijska središča, trgovine …, neokrnjena narava v okolici pa je pozimi in poleti raj za ljubitelje pohodništva, planinarjenja, kolesarjenja, smučanja, teka na smučeh, plezanja po slapovih … in adrenalinskih športov.

narava

Če kje, potem je neokrnjena narava in pristni stik z njo »doma« prav v Zgornjesavski dolini. Vabijo Triglavski narodni park s Triglavom, najvišjo goro slovenskih Alp, in njegovo severno steno; pa naravni rezervat Zelenci, najvišji cestni prelaz Vršič, slap Peričnik, Ajdovska deklica, Prisankovo okno, Martuljški slapovi, stičišče treh kultur na Tromeji, slap Nadiža, ledeniška dolina Planica, dolina Krnica …

kultura

Kulturna pot v Zgornji Radovni nas popelje do več stoletij starih domačij, kot sta Liznjekova in Kajžnkova hiša. V Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani je na ogled zgodovina planinstva, spomenik župniku, skladatelju in planincu Jakobu Aljažu pa v vasi Dovje. Ruska kapelica stoji v spomin in opomin nesmislu svetovnih vojn, ogleda vredne sta še nekdanja kovačnica Pr' Katr' v Dovjem in cerkev Device Marije Vnebovzete.

 kulinarika

V kulinarični ponudbi Zgornjesavske doline zavzemajo posebno mesto tipične slovenske jedi, ki, pripravljene v gostilnah z družinsko tradicijo, ohranjajo okus domačnosti in značaj alpske pokrajine. Seveda pa znajo gostinci prisluhniti tudi najrazličnejšim željam gostov in jim mizo obložiti z ribjimi jedmi, jedmi italijanske in avstrijsko-nemške kulinarike ter vrhunsko mednarodno kuhinjo.

prireditve

Ime Kranjske Gore so v svet ponesle tudi velike prireditve kot so tradicionalni Pokal Vitranc – Svetovni pokal v alpskem smučanju za moške, Planica – Svetovno prvenstvo v poletih in skokih, Juriš na Vršič – kolesarski vzpon na gorski prelaz 1611 n.m. in množica manjših kulturnih, zabavnih in športnih prireditev.

WEB: www.kranjska-gora.si

 

 

 

 

 

Projekt  INTERBIKE je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.
Progetto INTERBIKE finanziato nell'ambito del Programma per la Cooperazione Transfrontaliera Italia-Slovenia 2007-2013, dal Fondo europeo di sviluppo regionale e dai fondi nazionali.
Project  INTERBIKE cofinanced by the Cross-border Cooperation Programme Italy-Slovenia 2007-2013, by the European Regional Development Fund and national funds.

[SLO] Spletna stran je sofinancirana v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev. Za vsebino spletne strani je odgovoren izključno avtor.
[ITA] l presente sito web è stato finanziato nell'ambito del Programma per la Cooperazione Transfrontaliera Italia-Slovenia 2007-2013, dal Fondo europeo di sviluppo regionale e dai fondi nazionali. Del contenuto del presente sito web è responsabile esclusivamente l’autore.
[EN] The website is co-financed within the context of the Cross-border Co-operation Slovenia-Italy 2007-2013 Programme from the European Regional Development Fund and national resources. The author is exclusively responsible for the content of the website.